Sarokülő vásárlás egyszerűen

sarokgarnitúra

Sarokülő vásárlás egyszerűen

Friss házaspárként költöztünk be egy olyan lakásba, ahol nem volt kanapé, de nekünk nagy szükségünk volt rá. Az neten szörfözve találtunk rá erre az oldalra, ahol már ki is szemeltük a nekünk megfelelőt. Ezt követően ellátogattunk személyesen a bútor áruházba és meg is találtuk a neten kinézett darabot. Nagyon tetszett ott is, így úgy döntöttünk haza is visszük. Minőségi darabra tettünk szert kedvező áron. A fő alkotóeleme a legtöbb kanapénak a fa, így megéri ejteni néhány szót arról is, hogyan lesz az erdőben lévő fából remek alapanyag például egy kanapéhoz. A fűrésztelepen először is eltávolítják a rönkökről a kérget.

A fűrészárunak való fát ezután mechanikai fűrésszel a kívánt méretűre vágják fel. Ilyenkor a fa még tartalmazza a természetű testnedveket, és felhasználás előtt azoktól meg kell szabadítani. A faanyag természetes úton is kiszárítható, de az egy évbe is beletelik, ezért inkább gyorsszárítókba viszik. A nedvességét elveszítő fa összezsugorodik és gyakran meg is vetemedik. Ezért nem szabad a nyers, még nem kiszáradt fát felhasználni. Száradás után már többé-kevésbé megállapodik, hacsak újra víz nem éri. A fűrészáru pl. építési célokra már ebben a formában is használható.

A látható helyre szánt fa felületét azonban tovább kell kezelni. Sok deszkát, lécet meggyalulnak, majd befestik vagy pácolják őket.

A legszebb faanyagokat gyakran vékony lapokra, furnérlemezekre vágják fel, s gyengébb minőségű fára ragasztják fel, hogy szebb látványt adjon. A rétegelt lemez vékony falemezekből áll: úgy ragasztják össze őket, hogy az egymásra kerülő lemezek száliránya merőleges legyen egymásra. Ettől a rétegelt lemez jóval erősebb lesz, mint az ugyanolyan méretű tömör deszka. A rétegelt lemezt nehezebb hajlítani és lehetetlen széthasítani, s attól sem igen kell tartani, hogy vetemedik. A faiparban alig van hulladék, mert a rönkfának szinte minden része felhasználható valamire. A rosszabb minőségű faléceket jobb minőségű fából készült lemezek közé fogva bútorlapot állítanak elő. A fahulladékot kisebb darabkákká őrlik; ezeket ragasztóval forgács-lemezzé sajtolják. A papírgyártásban a facellulóznak nevezett termék a fő nyersanyag, jóllehet más növényi rostok is használhatók helyette. A facellulóz sokféle puha- és keményfából készülhet, lucfenyő, erdeifenyő, eukaliptusz, nyárfa, nyírfa és gesztenye fájából egyaránt. A legjobb kanapé azok, amelyek bőrből vannak, hiszen azok igazán időtálló darabok. Manapság a műanyagok gazdag választéka áll rendelkezésünkre, de sok népszerű, mindennapi termék továbbra is bőrből és gumiból készül. Ezeknek a természetes anyagoknak az előnyös tulajdonságait különféle eljárásoknak köszönhetően tudjuk hasznosítani. Az Őskori ember állatokra vadászott, hogy legyen tápláléka, az állatbőrből ruhát és takarót készíthessen és kunyhóját befedhesse.

A kidolgozatlan bőr hamarosan megrothadt, később azonban több módszert is kitaláltak a rothadás megelőzésére: a bőr füstölését, valamint sózással vagy fakéreg-kivonattal való cserzését. A legtöbb bőráru manapság a szarvasmarha lenyúzott bőréből készül, de használatosak más állatbőrök is, például a birka, a sertés, a kecske, a cápa, a strucc, a krokodil, a kígyó és a gyík bőre.

A bomlási folyamatok megakadályozására a levágott állatról lenyúzott bőrt a feldolgozásig rendszerint tartósítják. A bőrtartósításnak három fő módszere ismeretes: a levegőn való szárítás, a nedves sózás és a száraz sózás. Bonyolult folyamaton megy keresztül addig, míg a kanapét lehet belőle készíteni. E weboldalon érdemes keresgélned, ha kanapéra van szükséged!